Łosoś zapiekany w sosie pomidorowo-paprykowym

Łosoś zapiekany
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Daria Ładocha

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 700 g filetów z łososia, ze skórą, bez łusek
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta cynamonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200°C.
Obrany czosnek, cebulę, paprykę oraz pomidory wrzuć do blendera. Dodaj wszystkie przyprawy i zmiksuj na gładki sos.
Do naczynia żaroodpornego wlej sos i ułóż w nim łososia skórą do góry tak, by wystawał ponad powierzchnię sosu.
Zapiekaj około 25 minut, aż skórka będzie chrupiąca.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA