Andrzej Polan

Łosoś zapiekany z szyjkami rakowymi i boczkiem, podany z plackami ziemniaczanymi


Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki

Łosoś zapiekany z szyjkami rakowymi i boczkiem, podany z plackami ziemniaczanymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

1 kg fileta z łososia

300 g szyjek rakowych mrożonych

boczek w plastrach wędzony surowy

 

1 kg ziemniaków

2 jajka

natka, koperek, szczypiorek drobny

cząber

gałka muszkatołowa

sól

pieprz,

olej do smażenia

 

Sos śmietanowy:

3 papryczki chili

2 cebule czerwone

1 puszka pomidorów (w całości)

½ główki kapusty włoskiej

100 g żurawiny suszonej

3-4 łyżki żurawiny do mięs

500 ml śmietanki 36%

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos. Na maśle klarowanym przesmażamy ziarna gorczycy. Kiedy tylko zaczną skwierczeć, dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Smażymy do momentu, aż straci swoją surowość, lekko się zezłoci i zmięknie.
Następnie dodajemy pokrojoną i podsmażoną na oleju kapustę włoską, papryczkę chili, krótko smażymy i dodajemy pomidory z puszki. Łyżką staramy się je rozdrobnić na patelni, dodajemy żurawinę suszoną i żurawinę w formie konfitury do mięs. Zagotowujemy wszystko i dodajemy śmietankę.
Gotujemy razem do momentu, aż sos nam odparuje i będzie miał odpowiednią konsystencję. Sprawdzamy smak i doprawiamy w razie konieczności.

Do tak przygotowanego sosu wkładamy kawałki ryby, szyjki rakowe rozmrożone i na wierzchu układamy plastry boczku wędzonego surowego. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.

Ziemniaki ścieramy na tarce na średnim oczku, łączymy z jajkiem, posiekaną natką, koperkiem, szczypiorkiem, cząbrem, szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i solą.
Smażymy placki na dobrze rozgrzanym oleju.

Zapiekankę podajemy z plackami posypujemy koperkiem i natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Farçon
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 45)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.