Malka Kafka

Łosoś zapiekany w suflecie marchewkowym z pomarańczową papryką grillowaną


Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 9725

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 fileta z łososia (w całości)

0,5 kg marchwi

2 cebule

3 jajka

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1 szklanka mleka

szczypta cukru

pieprz

sól

3 gałązki rozmarynu

 

Przygotowanie:


Do foremki lub brytfanki włóż łososia, posól, a na wierzch połóż 3 gałązki rozmarynu. Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Marchew i cebulę obierz i ugotuj na miękko. Następnie odcedź i przetrzyj przez sito lub zmiksuj dokładnie i odstaw do ostygnięcia. W rondelku rozpuścić masło, dodaj mąkę i smaż, aby nabrała złotego koloru. Wlej zimne mleko, stale mieszając i zagotuj, żeby masa miała konsystencję gęstego budyniu. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Do zasmażki dodaj przetarte warzywa, pianę oraz żółtka i szybko wymieszaj. Masę wylej na łososia w formie i wstaw ją do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 190 stopni C i piecz jeszcze 30 minut. Podawaj z papryką grillowaną - patrz oddzielny przepis.

powrót

Podobne przepisy

Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczony ziemniak ze śledziem matias w cebuli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Sardynki nadziewane z kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.