James  Martin

Łosoś z ziołowymi gnocchi


Przepis z programu James Martin i jego ogród (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Łosoś z ziołowymi gnocchi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Gnocchi:

100 ml wody

4 łyżki masła

1 łyżeczka soli

100 g mąki, przesianej

55 g sera emmental, albo comté, starego

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka posiekanej szałwii

1 łyżeczka musztardy diżońskiej

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

2 duże jajka



Sos:

250 ml bulionu z kurczaka

3 fasolki szparagowe, posiekane

1 pomidor, obrany ze skórki i posiekany

1 łyżka posiekanych szczypiorku i natki pietruszki

15 g masła

1 filet z łososia wędzonego (cała połówka ryby), w całości

oliwa z oliwek.





Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj gnocchi. W garnku podgrzej wodę, masło i sól, aż masło się roztopi. Natychmiast dodaj mąkę i, cały czas mieszając, podgrzewaj, aż ciasto zacznie odchodzić od boków garnka. Zdejmij z ognia. Przełóż ciasto do malaksera, dodaj ser i miksuj, aż się połączą. Poczekaj aż ostygnie, dodaj zioła, musztardę, oraz czosnek i ponownie zmiksuj, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je do dużego rękawa cukierniczego. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wciskaj ciasto do wody, tnąc nożyczkami co jakieś 2,5cm. Gotuj przez 2-3 minuty. Przygotuj sos. W średnim rondlu doprowadź bulion do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, dodaj fasolkę, pomidory i zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj masło i wymieszaj. W międzyczasie posmaruj łososia oliwą. Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 3-4 minuty. Wyjmij i pokrój na kawałki.

Odcedź gnocchi i dodaj de do sosu. Nałóż na talerz gnocchi z sosem. Na wierzch połóż łososia. Podawaj od razu.



Przepis opracowany na podstawie programu \"James Martin i jego ogród\".

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.