Łosoś z sokiem pomarańczowym i rozmarynem

Przepis z programu Romans z podniebieniem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Łosoś z sokiem pomarańczowym i rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 pryśnięcie oleju rzepakowego w sprayu

140 dag fileta z łososia

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

3 łyżki niesolonej margaryny bez laktozy

3 łyżki jasnobrązowego cukru

1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

½ dużej kostki bulionu rybnego

1 łyżka posiekanych świeżych listków rozmarynu

1 łyżeczka posiekanych świeżych listków tymianku

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku (1 duży ząbek)

1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180°C. Spryskać naczynie żaroodporne olejem rzepakowym. Rybę opłukać w słonej wodzie. Osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do przygotowanego naczynia. Lekko doprawić solą i czarnym pieprzem. W małym rondlu podgrzać na średnim ogniu margarynę, brązowy cukier, soki, ½ szklanki kostki bulionu rybnego, posiekane zioła i sól. Kostkę bulionową rozgnieść widelcem, aby szybciej się rozpuściła. Doprowadzić do lekkiego wrzenia. Gdy sok nabierze konsystencji syropu, domieszać czosnek i zestawić z ognia. Polać sosem rybę, zachowując 2-3 łyżki na później. Zapiekać rybę przez co najmniej 12-15 minut, aż ściemnieje. Wyjąć z piekarnika i obniżyć temperaturę. Skropić pozostałym sosem i wstawić ponownie do piekarnika. (Jeśli sos jest za gęsty, domieszać 1 łyżkę soku z pomarańczy.) Podpiekać rybę jeszcze przez 12-15 minut, aż zacznie się rumienić na brzegach. Wyjąć z piekarnika i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.