Andrzej Polan

Łosoś wędzony z młodymi burakami i musem z groszku


Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

Łosoś wędzony z młodymi burakami i musem z groszku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

opakowanie zielonego groszku

limonka

olej Kujawski z bazylią i cytryną

sól

pieprz

4 szt. młodych, małych buraków

syrop z pędów sosny

sok z limonki

garść jeżyn

4 łyżeczki jagód

grejpfrut

płatki róż

Przygotowanie:

Groszek sparz krótko w wodzie z solą i cukrem. Zmiksuj go na krem, dodaj sok z limonki, dopraw solą oraz pieprzem.
Buraki pokrój na bardzo cienkie plastry, skrop syropem z pędów sosny, sokiem z limonki. Dodaj jeżyny i jagody. Na końcu skrop olejem Kujawskim z bazylią i cytryną. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Grejpfruta obierz i wyfiletuj. Łososia wędzonego ze skórą delikatnie podgrzej na patelni.
Łososia podawaj na musie z groszku, z burakami i jeżynami, filecikami z grejpfruta i płatkami róż.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz w ziołowym jogurcie na duszonych warzywach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.