Tomasz Jakubiak

Łosoś w cytrynowym syropie z sałatką ze szpinaku


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Łosoś w cytrynowym syropie z sałatką ze szpinaku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 steki z łososia

łyżeczka pieprzu

papier do pieczenia

szklanka wody

5 łyżek cukru

cytryna

szklanka soku z cytryny

źdźbło trawy cytrynowej

100 ml białego wytrawnego wina

Sałatka ze szpinaku:

garść szpinaku

cebula

4 suszone pomidory

2 ząbki czosnku

2 zielone pomidory

garść zielonych winogron

żółta papryczka chilli

garść orzechów włoskich

2 łyżki kaparów

8 marynowanych cebulek

łyżeczka soli

łyżeczka pieprzu

garść startego długodojrzewającego sera

2 łyżki octu wiśniowego

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Steki z łososia zwiń w papier do pieczenia.
Na patelnię wlej wodę i wsyp cukier. Dodaj plastry cytryny, sok z cytryny, trawę cytrynową i wino. Na patelnię włóż łososia i duś ok. 10 minut.
Przygotuj sałatkę. Na patelnię wlej oliwę i dodaj pokrojony czosnek, cebulę, suszone pomidory, chilli, winogrona, orzechy włoskie, kapary, marynowane cebulki, zielonego pomidora i szpinak.
Na koniec całość posyp startym serem i przełóż na talerz. Sałatkę polej octem wiśniowym. Podawaj z łososiem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.