Janella  Purcell

Łosoś w cukrze i sałatka z omułkami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 17)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb

Łosoś w cukrze i sałatka z omułkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g łososia ze skórą

100 g miałkiego cukru

75 g soli

sok i skórka z cytryny

szczypta mielonych goździków

szczypta mielonego anyżu gwiazdkowego

szczypta białego pieprzu

300 g omułków

szalotki

2 gałązki tymianku

ząbek czosnku

białe wino

60 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

obrane ze skórki

pozbawione pestek pomidory

łyżka trybuli

łyżka szczypioru

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać sól i cukier. Dodać skórkę z cytryny, anyż i goździki. Połowę mieszanki wsypać na tacę. Ułożyć na niej łososia. Przykryć go resztą soli. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Spłukać mieszankę z ryby. Wytrzeć mięso do sucha papierowym ręcznikiem. Szczelnie zawinąć i odłożyć na kilka godzin.
Omułki oczyścić. Pokroić szalotki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić szalotki, tymianek i czosnek. Smażyć przez 30 sekund. Dodać omułki. Wlać wino. Przykryć i gotować przez 2-3 minuty. Kiedy muszle się otworzą, odcedzić je. Sos wlać na patelnię i odparować. Połowę małży wyjąć z muszli. Przełożyć omułki, szalotki i czosnek do miski. Skropić oliwą i sosem. Dodać skórkę z cytryny. Pokroić pomidory. Dodać do małży. Podzielić łososia na cztery porcje. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć rybę na złoty kolor. Mięso powinno być lekko surowe. Ułożyć łososia na małżach. Posypać ziołami.

powrót

Podobne przepisy

Gravlax
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Wędzona rybka warmińska z kiszoną kapustą i jabłkami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorada z karczochami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sardynki z szarmulą w chrupiącej, pikantnej otoczce
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.