Łosoś w cieście francuskim

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Łosoś w cieście francuskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Łosoś:

750 g łososia (filet)

500 g szparagów

60 ml crème fraîche

3 – 4 łyżki posiekanego świeżego koperku

skórka z cytryny

450 g ciasta francuskiego (2 płaty)

rozbełtane jajko





Przygotowanie:

Zdjąć skórę z łososia. Rozgrzać piekarnik do 230°C.

Obciąć czubki szparagów i gotować do miękkości we wrzącej, osolonej wodzie, przez 3 – 5 min. Odcedzić, przelać lodowatą wodą i znów odcedzić, zostawiając w cedzaku do odsączenia. Zmiksować razem ze śmietaną, koperkiem i skórką cytryny. Posolić, popieprzyć i odstawić.

Ułożyć ciasto na blasze długim bokiem do siebie. Położyć łososia wzdłuż płata. Posolić i popieprzyć. Ułożyć na nim surowe łodyżki szparagów jak ołówki. Na wierzch nałożyć puree.

Posmarować brzegi rozbełtanym jajkiem. Nałożyć wierzchni płat ciasta i skleić brzegi jak w wielkim pierogu. Przyciąć krawędzie, pozostawiając brzeg szerokości 2,5 cm. Poprzyciskać je zębami widelca, następnie naciąć tępą stroną ostrza noża. Naciąć 2 – 3 razy wierzch, żeby para miała ujście. Posmarować całość jajkiem i piec, aż ciasto spęcznieje i stanie się złociste, przez ok. 20 min.

Wyjąć z piekarnika i odstawić przed pokrojeniem na 5 min, do przestygnięcia. Można też podawać w temperaturze pokojowej.



Laura Calder



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Dorsz zapiekany pod bekonowo - musztardowym chrustem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dorada w liściach winorośli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sola z owocami morza
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Torcik z sardeli i endywii
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dorsz ze śmietaną, porami i marchewką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.