Łosoś teriyaki

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Łosoś teriyaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 porcje filetu z łososia

bez skóry (po 200 g)

1 łyżka oleju słonecznikowego

 

 

Przygotowanie:


Składniki sosu umieścić w misce i mieszać, aż cukier się rozpuści. Łososia ułożyć w szklanym naczyniu, zalać połową sosu, przykryć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, a najlepiej na noc. Resztę sosu wlać do rondelka i gotować ma małym ogniu ok. 20 minut, aż zgęstnieje.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C. Przełożyć łososia do żaroodpornego naczynia, posmarować z wierzchu olejem, wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut. Wyłożyć łososia na talerze, polać sosem, udekorować i podać z sałatką z fasolki szparagowej (osobny przepis).

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.