Tomasz Jakubiak

Łosoś po kaszubsku


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 283

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5-2 kg filetu z łososia ze skórą

½ szkl. soli

½ szkl. cukru

garść żurawiny

cebula

 

Kremowy sos:

sok z cytryny

garść koperku

3 duże łyżki musztardy

kilka łyżeczek oliwy

kilka łyżeczek miodu

 

Sałatka:

2-3 kiszone buraki

kilka listków szpinaku

kilka listów szczawnika

kilka listków rukoli

pieprz

100 g owczego sera

kilka kropel oliwy

Przygotowanie:

Oczyszczony filet z łososia zasyp solą i cukrem. Dodaj żurawinę i pokrojoną cebulę. Tak przygotowany włóż do lodówki na minimum 12 godzin.
Przygotuj sos. Sok z cytryny wymieszaj z pokrojonym koperkiem. Dodaj oliwę i miód. Wszystko wymieszaj.
Przygotuj szybką sałatkę. Zacznij od pokrojenia kiszonych buraków. Do buraczków dodaj świeżego szpinaku, szczwanika i rukoli. Dopraw pieprzem. Wszystko wymieszaj i dodaj odrobinę oliwy.
Gotowego, zamarynowanego łososia oczyść z nadmiaru cukru i soli. Rybę pokrój w cienkie plastry. Na spód talerza połóż sałatkę oraz plastry łososia. Całość skrop sosem.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna z owocami morza
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Dania na karnawał i imprezę
Mus rybny z sosem nantua
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Śledź w musztardzie z ziemniaczanym plackiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.