Łosoś pieczony w soli morskiej

Przepis z programu Dietosfera (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna

Łosoś pieczony w soli morskiej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g filetu z łososia

1/2 pęczka świeżej bazylii

sok z połówki cytryny

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1 laska cynamonu

kilka ziarenek kardamonu i dwie gwiazdki anyżu

100 g soli morskiej gruboziarnistej

100 g kaszy kuskus

100 ml bulionu warzywnego

kilka listków świeżego oregano i majeranku

1 szalotka

2 ząbki czosnku

10 pomidorków cherry

białko z dwóch jaj

sól

pieprz do smaku

pergamin do pieczenia

 

Przygotowanie:

Na pergaminie ułożyć rybę, polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posypać świeżym pieprzem i listkami bazylii. W misce wymieszać białka, rozbity w moździerzu cynamon, anyż, kardamon i sól morską. Masą solną dokładnie obłożyć łososia. Piec w temperaturze 180 stopni C. ok. 10 min. Na patelni z oliwą usmażyć kuskus, zalać rosołem i odstawić przykryty garnek na 3-4 min, aż kasza wchłonie cały płyn. Na końcu dodać posiekane zioła.

Sos
Na patelni usmażyć posiekaną szalotkę z czosnkiem aż zrumienieją, dodać ćwiartki pomidorków. Powstały sos doprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć kuskus oraz podać łososia, z którego trzeba zdjąć solną skorupę. Całość polać sosem z pomidorków.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz ze śmietaną, porami i marchewką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Burgery z łososia z salsą z mango
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.