Łosoś pieczony powoli

Łosoś pieczony powoli
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • filet łososia w całości
  • 1 łyżka cukru brązowego muscovado
  • 1 łyżka cukru białego
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • pęczek kopru drobno posiekany
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • pieprz czerwony w ziarnach
  • 2-3 cytryny pokrojone w cienkie plasterki
dodatki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W równych proporcjach wymieszać sól, cukier brązowy i cukier biały (jeżeli stosujemy brązowy cukier oczyszczony, dodatek białego jest niepotrzebny). Łososia oczyścić z ości, równo posypać przyprawą. Całość doprawić pieprzem czerwonym i czarnym, przykryć warstwą siekanego kopru. Na wierzchu ułożyć plastry cytryn. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć łososia i piec w temperaturze 70°C. Po około 1,5 godziny sprawdzić, czy jest gotowy w środku. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby. Na desce ułożyć półplasterki kalarepki, jak łuskę. Na niej podać upieczoną rybę. Obok podać sos z majonezu, koperku, pieprzu czerwonego. Rybę smarować na kalarepce, jak na kanapce. Jest soczysta i wilgotna, na zimno i na ciepło.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA