Jennifer  Paterson

Łosoś a la Robert May


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Łosoś a la Robert May
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

0,9 kg łososia (z najszerszego fragmentu ryby, tuż za głową)

3 obrane i pokrojone w plastry pomarańcze

2 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej

sól

czerwone wytrawne wino

sok z 1 pomarańczy



Przygotowanie

Usuń skórę z łososia. W rondlu odpowiedniej wielkości ułóż warstwę plasterków pomarańczy. Umieść na nich łososia i dopraw gałką muszkatołową oraz solą. Ułóż pozostałe plastry pomarańczy z boku i na wierzchu. Wlej wino oraz sok i doprowadź do wrzenia. Przykryj naczynie i duś na wolnym ogniu przez 15 min lub gdy łosoś dojdzie. Podawaj z trójkątnymi tostami z dobrego, domowego chleba.



© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright



powrót

Podobne przepisy

Smażona ryba z sałatką colesław
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dorsz ze skwareczkami z Nowej Funlandii
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Szprotki smażone podane z dressingiem z ajranem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Rybne pakieciki z ziołami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Filety z makreli w liściach dzikiego czosnku
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.