Tomasz Jakubiak

Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg łopatki z dzika

sól

3-4 kiszone młode kapusty

butelka czerwonego wina

woda

Marynata do mięsa:

2 szklanki wody

2 szklanki octu

2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach

łyżka ziela angielskiego

łyżka ziaren kolendry

łyżeczka goździków

3 liście laurowe

Surówka z kiszonej kapusty:

2 główki młodej kiszonej kapusty

2 marchewki

cebula

jabłko

chrzan

olej

łyżeczka kminku

Przygotowanie:

Łopatkę z dzika dobrze posól.
Wszystkie składniki marynaty zagotuj ,następnie letnią marynatą zalej mięso z dzika i odstaw na 2 dni.
Zamarynowane mięso przełóż do garnka, obłóż je kiszonymi liśćmi młodej kapusty. Część marynaty wlej do garnka. Dolej wino. Resztę garnka dopełnij wodą. Łopatkę duś przez ok. 4 godziny na wolnym ogniu.
Idealnym dodatkiem do dania będzie surówka z kiszonej kapusty. Młodą kiszoną kapustę drobno posiekaj, dodaj startą marchew, jabłko i drobno posiekaną cebulę. Dopraw olejem, kminkiem i odrobiną chrzanu. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Leczo z klopsikami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Steki z grilla z dressingiem z anchois
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
(odc.018) gulasz wołowy z ciastkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kociołek cygański
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Szakszuka z chipsami ze słoweńskiej kiełbasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.