Tomasz Jakubiak

Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg łopatki z dzika

sól

3-4 kiszone młode kapusty

butelka czerwonego wina

woda

Marynata do mięsa:

2 szklanki wody

2 szklanki octu

2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach

łyżka ziela angielskiego

łyżka ziaren kolendry

łyżeczka goździków

3 liście laurowe

Surówka z kiszonej kapusty:

2 główki młodej kiszonej kapusty

2 marchewki

cebula

jabłko

chrzan

olej

łyżeczka kminku

Przygotowanie:

Łopatkę z dzika dobrze posól.
Wszystkie składniki marynaty zagotuj ,następnie letnią marynatą zalej mięso z dzika i odstaw na 2 dni.
Zamarynowane mięso przełóż do garnka, obłóż je kiszonymi liśćmi młodej kapusty. Część marynaty wlej do garnka. Dolej wino. Resztę garnka dopełnij wodą. Łopatkę duś przez ok. 4 godziny na wolnym ogniu.
Idealnym dodatkiem do dania będzie surówka z kiszonej kapusty. Młodą kiszoną kapustę drobno posiekaj, dodaj startą marchew, jabłko i drobno posiekaną cebulę. Dopraw olejem, kminkiem i odrobiną chrzanu. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Saltimbocca - kotlety cielęce
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Leczo z klopsikami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Hamburgery
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.