Tomasz Jakubiak

Łopatka koźlęca z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Łopatka koźlęca z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg łopatki z koźliny

3-4 łyżki musztardy francuskiej

4 łyżki czerwonego winnego octu

2 duże chlusty oliwy

świeży rozmaryn

świeży tymianek

2 cebule szalotki

5 ząbków czosnku

2 cytryny

łyżka mielonego imbiru

łyżka gałki muszkatołowej

250 ml maślanki

Młode ziemniaki:

1 kg młodych ziemniaków

czerwona cebula

łyżka kminu rzymskiego

sól

puszka krojonych pomidorów

litr wody

Pikantna sałatka z kolorowych pomidorów:

opakowanie kolorowych pomidorków cherry

czerwona cebula

szczypior

sól

pieprz

chlust oliwy

łyżka octu

łyżeczka musztardy

 

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę. W misce połącz musztardę, ocet winny, oliwę, rozmaryn, tymianek. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i cytryny. Marynatę dopraw gałką, imbirem. Na koniec dolej maślanki.
W tak przygotowanej marynacie marynuj mięso przez noc.
Zamarynowane mięso zwiń w roladę, obsmaż je na oliwie, aż będzie przyrumienione z każdej strony. Mięso przełóż do brytfanki dolej do niego marynatę i piecz w piekarniku w 160 stopniach przez 2 godziny.
Młode ziemniaki obsmaż w garnku na oliwie. Dodaj posiekaną cebulę, kmin, sól i krojone pomidory. Wszystko zalej wodą i gotuj, aż ziemniaki zmiękną, woda odparuje, a z pomidorów zrobi się pyszny gęsty sos.
Idealnym uzupełnieniem dania będzie ekspresowa sałatka z kolorowych pomidorów.
W misce połącz kawałki pomidorków, posiekaną cebulę i szczypior. Warzywa dopraw solą, pieprzem, oliwą, octem i musztardą. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Pierś indyka nacierana papryką
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Beigette de veau
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Duszone pulpety w sosie gulaszowym
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

barbod

postów: 8

16.09.2015 11:57

CYTUJ

Bardzo treściwe danie, idealne na obiad.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.