Łopatka jagnięca w herbacie pomarańczowej

Przepis z programu Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Łopatka jagnięca w herbacie pomarańczowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 łopatka jagnięca ważąca około 675g, bez kości, zwinięta

2 pomarańcze podzielone na szóstki

1 laska cynamonu

6 goździków

10 ziaren czarnego pieprzu

3 anyże gwiazdkowe

2 łyżki stołowe brązowego cukru

150 ml wytrawnej sherry

450 ml świeżo zaparzonej herbaty

sól

tłuszcz (do smażenia)

8 warzyw korzeniowych (marchew, batat, seler)

skrobia kukurydziana (do zagęszczenia)



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C (albo rozgrzej kociołek, jeśli robisz danie w ognisku).

Wymieszaj wszystkie składniki (poza herbatą) i marynuj mięso nawet przez 2-3 dni. Gdy się zamarynuje, przełóż mięso do rozgrzanego kociołka albo na patelnię, aby obsmażyć je ze wszystkich stron. Z patelni przełóż do żaroodpornego naczynia, w którym będziesz je przyrządzał. Wlej marynatę i herbatę. Doprowadź do wrzenia, przykryj kociołek pokrywką i duś przez 2-4 godzin (albo piecz w piekarniku, podlewając co 20 minut sosem spod pieczenia.) Na ostatnie 45 minut pieczenia lub duszenia odkryj. Na ostatnie 20 minut dodaj warzywa. Przed podaniem wyjmij mięso i warzywa. Płyn przecedź przez sito. Przelej do rondla, doprowadź do wrzenia, zdejmij z wierzchu nadmiar tłuszczu. Jeśli smak jest zbyt intensywny, rozcieńcz wodą. Jeżeli sos jest za rzadki, zagęść go skrobią kukurydzianą.



Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 5

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z jelenia z chrupiącymi jabłkami i sosem z buraków
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Indyk pieczony
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Steki wieprzowe z zielonym groszkiem i pesto z bazylii
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Kotleciki z kaszanki z puree ziemniaczanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Nóżki kurczaka w sosie z białego wina
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.