Anna Olson

Lody z zieloną herbatą


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Lody z zieloną herbatą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki mleka

1 łyżeczka liściastej zielonej herbaty

6 żółtek

½ szklanki cukru

2 szklanki śmietany kremówki

1½ łyżki japońskiej zielonej herbaty w proszku

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać w rondlu mleko z herbatą, nie doprowadzając do wrzenia. Za pomocą trzepaczki zmieszać w misce żółtka z cukrem i stale mieszając powoli zalać gorącym mlekiem. Przelać wszystko z powrotem do rondla i mieszając drewnianą łyżką podgrzewać na wolnym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Przecedzić krem przez sito i całkowicie ostudzić. Dodać śmietanę i zieloną herbatę w proszku, dokładnie wymieszać i wlać do maszynki do lodów zgodnie z instrukcją obsługi. Zamrozić.

powrót

Podobne przepisy

Sułtański pudding ryżowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Owoce pod kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

#immka

14.05.2012 15:00


warszawa

CYTUJ

ola19283734 napisał(a) 07.03.2012 13:01:
dlaczego gdy zaczęłam podgrzewać mleko z jajkami mieszanina zaczęła przypominać lane kluski?
może dlatego że trzeba podgrzeć mleko z herbata??

woruś

postów: 1

27.03.2012 21:37

CYTUJ

można szybciej: 1 kg lodów śmietankowych lub waniliowych dobrej jakości lekko rozmrozić, dokładnie zmieszać z 2 łyżeczkami herbaty matcha w proszku, sokiem z 1 limonki, 1 łyżeczką tartej skórki z limonki i- w oryginalnym przepisie- filiżanką nasion granatu, ale to ostatnie niekonieczne. Ponownie zamrozić. Nie taka radość jak zrobić samemu od podstaw, ale szybciej i chyba pyszniejsze.

#ola19283734

07.03.2012 13:01


warszawa

CYTUJ

dlaczego gdy zaczęłam podgrzewać mleko z jajkami mieszanina zaczęła przypominać lane kluski?

#Tycjanek

11.07.2011 10:41


Warszawa

CYTUJ

A ja muszę powiedzieć że rzeczywiście taie lody to pyszota :) Sam próbowałem i jestem wręcz oszołomiony smakiem :) A te z mandarynkową Dilmah to oczywiście fajna propozycja i warto ją rozważyć :)

#Mariaaaaaa

07.01.2011 12:52


Pruszków

CYTUJ

ahhh ja sobie raz zrobiłam lody z herbaty mandarynkowej dilmah i muszę przyznać że takie herbaciane lody to coś fajnego w smaku i naprawdę moga jeszcze dodatkowo orzeźwić człowieka :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.