Anna Olson

Lody z syropem klonowym


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Lody z syropem klonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ¼ szklanki mleka 2%

¼ szklanki syropu klonowego

4 żółtka

¼ szklanki cukru

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

1 ¼ szklanki śmietany 36%

1 szklanka posiekanych uprażonych orzechów włoskich

 

 

Przygotowanie:


Wlać mleko i syrop klonowy do rondla i doprowadzić niemal do wrzenia. Umieścić w misce żółtka, cukier i skrobię i ubić trzepaczką. Powoli wlać gorące mleko do masy jajecznej, cały czas mieszając trzepaczką. Przelać masę z powrotem do rondla i mieszając łyżką gotować na średnim ogniu ok. 4 minut, aż masa zgęstnieje (powinna pokrywać łyżkę cienką warstewką). Zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Ostudzić do temperatury pokojowej i dobrze schłodzić. Wymieszać schłodzoną masę ze śmietaną, przelać do maszynki do lodów i wyrabiać lody ok. 20 minut, zgodnie z instrukcją obsługi maszynki. Na minutę przed końcem wyrabiania wsypać do maszynki orzechy. Przełożyć lody do pojemnika i wstawić do zamrażarki na 4 godziny. Wyjąć z zamrażarki na 10 minut przed podaniem. Nakładać porcje łyżką zwilżoną w letniej wodzie.

powrót

Podobne przepisy

Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.