Lody z pieprzem i truskawkami

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody

Lody z pieprzem i truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



500 ml mleka

500 ml śmietany 36%

20 ziaren pieprzu

10 jajek

250 g cukru

150 g truskawek

3 łyżki cukru

3 łyżeczki drobno zmielonego pieprzu

truskawki do podania



Przygotowanie:



Mleko i śmietanę wlać do rondla, wrzucić pieprz, mieszając podgrzewać na średnim ogniu 5 minut.

Oddzielić żółtka od białek. Białka wykorzystać do innych przepisów, a żółtka utrzeć z 250 g cukru.Mleko ze śmietaną przecedzić, wlać do masy żółtkowej cały czas mieszając, przelać z powrotem do rondla i postawić na średnim ogniu. Mieszając podgrzewać, aż płyn zacznie gęstnieć (palcem sprawdzać gęstość na łyżce; gdy ślad się nie rozlewa, sos jest gotowy). Zdjąć z ognia, przecedzić i odstawić do ostygnięcia.

Wyrobić masę w maszynce do lodów lub przelać do pojemnika, wstawić do zamrażarki i miksować co 20 – 30 minut.

Truskawki obrać z szypułek i rozgnieść widelcem z pozostałym cukrem. Przetrzeć przez sito.

Gdy masa na lody nie jest jeszcze do końca zmrożona, wmieszać łyżeczkę pieprzu i 2 łyżki puree z truskawek. Wstawić do zamrażarki i zamrozić do końca.

Nałożyć do pucharków obrane z szypułek i pokrojone truskawki, dołożyć lody, polać truskawkowym puree, posypać pieprzem i podawać.





powrót

Podobne przepisy

Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Lody
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pomarańcze z kandyzowaną skórką w karmelu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.