Lody z owocami na gorąco

Lody z owocami na gorąco
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 250 g śliwek bez pestek albo innych sezonowych miękkich owoców (jeżyn
  • malin
  • borówek amerykańskich)
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki wody
  • kilka całych goździków
  • kawałek kory cynamonowej
  • świeży liść laurowy
  • 500 ml dobrych lodów waniliowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włóż owoce do dużego płaskiego rondla, ustaw na średnim ogniu i posyp cukrem. Zalej wodą, dodaj przyprawy, doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj 6-7 minut, aż śliwki nieco się rozpadną, a cukier zmiesza się z sokami. Podawaj w miseczkach porcje bardzo zimnych lodów z owocami, polane sokiem z rondla.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA