Anna Olson

Lody waniliowe


Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Lody waniliowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki śmietany kremówki

1 szklanka mleka

2 laski wanilii

9 żółtek

2/3 szklanki cukru

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Przekroić wzdłuż laski wanilii, zeskrobać nasionka. Zagotować mleko i śmietanę z dodatkiem wanilii (strączki także można wrzucić do płynu przed zagotowaniem, dla dodania aromatu). W misce ubić żółtka z cukrem i solą. Gdy mleko ze śmietaną zawrze, usunąć strączki. Stale mieszając trzepaczką, powoli dodawać gorący mleczny płyn do jajecznej mieszaniny, aż składniki się połączą. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos typu custard. Zdjąć z ognia, przecedzić, całkowicie ostudzić i schłodzić. Posługując się maszynką do lodów, zgodnie z instrukcją producenta, zrobić lody. Podawać od razu albo po godzinnym chłodzeniu w zamrażalniku.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gratin z plantanów
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.