Lody pistacjowe

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Lody pistacjowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

375 ml pełnotłustego mleka

125 ml śmietanki

rozgniecione nasiona z 8 strąków kardamonu

½ laski wanilii

4 żółtka

100 g drobnego cukru

150 g prażonych

łuskanych

świeżych pistacji

100 g ciemnego cukru palmowego

 

 

Przygotowanie:


W garnku doprowadzić do wrzenia mleko ze śmietanką, kardamonem i wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać przecedzone mleko i mieszać, aż się dokładnie połączą. Wlać do garnka o podwójnym dnie i postawić na małym ogniu. Mieszać, aż sos pokryje wypukłą część łyżki. Zestawić z ognia, postawić na kostkach lodu i mieszać, aż masa ostygnie. W malakserze lub w moździerzu utrzeć pistacje z cukrem palmowym. Dodać do schłodzonej bazy deseru. Przelać do maszynki do lodów i ukręcić.

powrót

Podobne przepisy

Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Desery ze świeżych owoców
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.