Anna Olson

Lody piernikowe


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Lody piernikowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ¼ szklanki mleka 2%

1/3 szklanki brązowego cukru

2 łyżki jasnej melasy

2 łyżeczki startego świeżego imbiru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki mielonych goździków

szczypta soli

3 żółtka

1 szklanka śmietany kremówki 36%

ew. kilka pierniczków

 

 

Przygotowanie:


Mleko, cukier, melasę, przyprawy i sól umieścić w rondlu i doprowadzić niemal do wrzenia. Umieścić w misce żółtka i ubić trzepaczką. Powoli wlać gorące mleko do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką. Przelać masę z powrotem do rondla i mieszając łyżką gotować na średnim ogniu ok. 3 minut, aż masa zgęstnieje (powinna pokrywać łyżkę cienką warstewką). Zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Ostudzić do temperatury pokojowej i dobrze schłodzić. Wymieszać schłodzoną masę ze śmietaną za pomocą trzepaczki, przelać do maszynki do lodów i wyrabiać lody ok. 20 minut, zgodnie z instrukcją obsługi maszynki. Na minutę przed końcem wyrabiania można wsypać do maszynki pokruszone pierniczki.
Przełożyć lody do pojemnika i wstawić do zamrażarki na minimum 4 godziny. Nakładać porcje łyżką zwilżoną w letniej wodzie.

powrót

Podobne przepisy

Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.