Lody migdałowe

Lody migdałowe
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 300 ml kremówki
  • 300 ml mleka
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1 rozcięta laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 100 g miałkiego cukru
  • 3 łyżki stołowe amaretto

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rondla wlej kremówkę i mleko. Dosyp mielone migdały. Dorzuć rozciętą laskę wanilii. Doprowadź niemal do wrzenia. Do miski wbij żółtka. Dosyp cukier. Wlej amaretto. Ubij puszystą masę. Dolej gorącą śmietanę z mlekiem, cały czas ubijając. Przelej całość do rondla. Gotuj na małym ogniu mieszając, aż zgęstniej tak, że masa pokryje łyżkę. Wystudź. Mieszaj w maszynce do lodów przez 20-25 min. Zamrażaj 1-2 godzin, aż lody będą gotowe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA