Gary  Rhodes

Lody migdałowe


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Lody migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 ml kremówki

300 ml mleka

100 g zmielonych migdałów

1 rozcięta laska wanilii

4 żółtka

100 g miałkiego cukru

3 łyżki stołowe amaretto

 

 

Przygotowanie:


Do rondla wlej kremówkę i mleko. Dosyp mielone migdały. Dorzuć rozciętą laskę wanilii. Doprowadź niemal do wrzenia. Do miski wbij żółtka. Dosyp cukier. Wlej amaretto. Ubij puszystą masę. Dolej gorącą śmietanę z mlekiem, cały czas ubijając. Przelej całość do rondla. Gotuj na małym ogniu mieszając, aż zgęstniej tak, że masa pokryje łyżkę. Wystudź. Mieszaj w maszynce do lodów przez 20-25 min. Zamrażaj 1-2 godzin, aż lody będą gotowe.

powrót

Podobne przepisy

Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.