Gary  Rhodes

Lody migdałowe


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Lody migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 ml kremówki

300 ml mleka

100 g zmielonych migdałów

1 rozcięta laska wanilii

4 żółtka

100 g miałkiego cukru

3 łyżki stołowe amaretto

 

 

Przygotowanie:


Do rondla wlej kremówkę i mleko. Dosyp mielone migdały. Dorzuć rozciętą laskę wanilii. Doprowadź niemal do wrzenia. Do miski wbij żółtka. Dosyp cukier. Wlej amaretto. Ubij puszystą masę. Dolej gorącą śmietanę z mlekiem, cały czas ubijając. Przelej całość do rondla. Gotuj na małym ogniu mieszając, aż zgęstniej tak, że masa pokryje łyżkę. Wystudź. Mieszaj w maszynce do lodów przez 20-25 min. Zamrażaj 1-2 godzin, aż lody będą gotowe.

powrót

Podobne przepisy

Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Owoce pod kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Crumble z borówką amerykańską
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.