Delia  Smith

Lody kokosowe


Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Lody kokosowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 żółtka

łyżeczka mączki kukurydzianej

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

10 dag drobnego cukru

300 ml mleka

5 łyżek mleka kokosowego w proszku

75 mililitrów bitej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Żółtka, mączkę, wanilię i cukier mieszamy. Kokosowy proszek wsypujemy do podgrzewającego się mleka i ubijamy. Gdy zawrze, wlewamy je do jajecznej masy. Sos przelewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, ubijając aż zgęstnieje. Gdy krem jest gotowy, odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia, a następnie mieszamy ze śmietaną. Lody ukręcamy w maszynce, lub ubijamy ręcznie. Podajemy polane syropem z cukru, soku i drobniutko pokrojonej skórki z limonek.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Deser z miodu, moreli, orzechów włoskich i lawendy
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.