Lody chałwowe na prażonym ciastku shortbread, migdałami, białą czekoladą z pestkami z dyni, sos malinowy.

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski, Desery, Lody

Lody chałwowe na prażonym ciastku shortbread, migdałami, białą czekoladą z pestkami z dyni, sos malinowy.
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Lody:

2 żółtka

drobny cukier 60g

śmietana 34% 200ml

chałwa 25g

sól odrobina





Ciastko shortbread:

100 g masła miękkiego

50 g mąki pszennej

20 g cukru pudru

sól odrobina

migdały 50g



Sos:

maliny 100 g

cukier 10 g

ocet balsamiczny 5 g





Czekolada biała:

callebaut 100 g



pestki dyni 30g





Przygotowanie:

Ubijamy żółtka z cukrem na parze aż zmienią kolor na jasny prawie biały, w tym czasie ubijamy w maszynie śmietankę na sztywno. Łączymy ze sobą żółtka, śmietankę, mieszając delikatnie packą. Ścieramy do gotowej masy chałwę, delikatnie tylko łącząc masę. Przelewamy do pojemnika i zmrażamy przez 2,5h -18\'C.





Ciastko:

Miękkie masło łączymy z cukrem, dosypujemy mąkę i sól, zagniatamy na gładką masę. Gotowe ciasto rozwałkujemy na blacie na grubość 1 cm. Wypiekamy w piecu w 160 stopniach C, 8 min i jeszcze 2 min w 180 stopniach C aż zbrązowieje. Czekamy aż ciasto ostygnie. Migdały prażymy w piecu w 180 stopniach C co chwilę mieszając by się nie spaliły. Czekamy aż ostygną. Kruszymy ciastko na mniejsze części i wkładamy z migdałami do thermomixu i mielimy na pył.





Czekolada:

Temperuję czekoladę 75 g w mikrofalówce na średniej mocy, wkładam na 30 sek. Wyjmuję, mieszam tak by osiągnęła 46 stopni C. Odstawiam ją na jakieś 10 min, dosypuję resztę 25 g stopniowo i mieszam aż sie połączy i tym samym schłodzi do 27 stopni C. Sekam pestki dyni. Podgrzewam czekoladę tak o 5 stopni C i dodaję pestki dyni. Mieszam, odstawiam na moment. Czekoladę rozsmarowuję na papierze do pieczenia packą na cieniutką warstwę, odstawiam aż zastygnie.





Sos:

Balsamico wlewam do garnuszka z cukrem zagotowuję aż rozpuści się cukier i odparuje 1\4 płynu. Dodaję maliny w całości (mogą być mrożone), mieszam, odstawiam i miksuję. Przesiewam masę przez drobne sito. Schładzam w lodówce sos, przez to dostaje ładnej gęstej konsystencji.





Sposób podania:

Prażony \'\'pył\'\' wykładam na talerz na to układam wyłyżkowane lody, polewam obok sosem i dekoruję czekoladą z pestkami dyni.



© Łukasz Toczek

powrót

Podobne przepisy

Puttanesca
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti ze smażonymi kiełkami
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makaron z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#lovik

16.02.2012 19:37


Gdynia

CYTUJ

Przepyszne !!!! Zdecydowanie najlepsze ze wszystkich !

#Dyro.

13.02.2012 20:36


CYTUJ

www.LALALA.LU
:)

#MaggieGda

13.02.2012 19:56


Gdańsk

CYTUJ

Poezja smaku musi być niesamowita!!! Koniecznie trzeba wypróbować! :D

#zuzu

13.02.2012 01:35


radomsko

CYTUJ

Dziala na wszystkie zmysły:):):)... rewelacja!!!

#Rumun

11.02.2012 00:12


Gdynia

CYTUJ

niezly przepis - jak na szefa kuchni przystalo

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.