Aaron Craze

Lody burakowe i chrzanowe


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Lody burakowe i chrzanowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże buraki

25 g startego świeżego chrzanu

450 ml mleka

900 ml śmietany 36%

1 laska wanilii

200 g cukru drobnego

12 żółtek

syrop czekoladowy lub truskawkowo-balsamiczny do podania

 

 

Przygotowanie:


Ugotować, osączyć i obrać buraki. Gdy są jeszcze ciepłe, zetrzeć na puree. Do lodów potrzeba 110 g puree, po odmierzeniu należy je odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do dużego garnka wlać mleko i śmietanę. Powoli podgrzewać. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ i dodać do mleka wraz ze strąkiem. Mleko podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, do momentu, gdy na brzegach zaczną się pojawiać bąbelki. Zdjąć z ognia i przelać przez sito. W czasie gdy mleko się podgrzewa, ubić żółtka z cukrem na puszystą gładką masę pozbawioną kryształków cukru. Wlewać mleko do masy żółtkowej cienkim strumieniem cały czas ubijając. Odstawić do ostygnięcia. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać puree z buraków, a do drugiej chrzan. Zamrozić w maszynce do lodów. Jeśli użycie maszynki do lodów jest niemożliwe, można zamrozić lody w lodówce. Umieszczoną w odpowiednim pojemniku masę wstawić do zamrażarki na 1 godzinę, lub do momentu, gdy zacznie zamarzać przy ściankach pojemnika. Wymieszać i rozbić wszelkie kryształki lodu. Ponownie wstawić do zamrażarki. Gdy stwardnieje, zmiksować w blenderze. Wstawić do zamrażarki i zostawić do całkowitego zamrożenia. 30-45 minut przed podaniem wstawić lody do lodówki, by zmiękły. Podawać w rożkach z wafli polane sosem.

powrót

Podobne przepisy

Rafaello na biszkopcie migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Crumble z borówką amerykańską
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet truskawkowy z bananami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie w maladze
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.