Tomasz Deker

Lodowy tort z owocami lasu


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 1082

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g owoców leśnych

50 g cukru

1,5 puszki mleka słodzonego skondensowanego

500 g śmietany kremówki

Przygotowanie:

Owoce leśne zasypujemy cukrem i delikatnie zagotowujemy, rozgniatamy zostawiając w miarę duże cząstki owoców. Studzimy, a następnie schładzamy je w lodówce do temp. około 4 stopni C.
W mikserze ubijamy na sztywno śmietanę i dodajemy schłodzone skondensowane mleko. Ubijamy przez chwilę do uzyskania gęstego kremu.
Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy schłodzony mix owoców. Dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem.
Wyrównujemy, a następnie na wierzch nakładamy pozostałą cześć kremu.
Tort przekładamy do zamrażalnika na 6-8 godzin. Po wyjęciu dekorujemy świeżymi owocami.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Trufle kawowe
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Waniliowy budyń jaglany z malinami i jeżynami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

akilka

postów: 2

14.11.2016 11:54

CYTUJ

w czasie programu lodowy tort był na cieście, można przepis na ciasto, albo przynajmniej nazwę tego ciasta

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.