James  Martin

Łkająca jagnięcina z ziemniakami boulanger


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne

Łkająca jagnięcina z ziemniakami boulanger
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2,7 kg udźca jagnięcego

50 g masła

miękkiego

3 gałązki rozmarynu

3-4 ząbki czosnku

pociętego na paseczki

50 ml oliwy z oliwek

6 ziemniaków

obranych i cienko pokrojonych

4 cebule

pokrojone na cienkie plastry

sól i czarny pieprz

450 ml rosołu z kurczaka lub jagnięciny

300 g mieszanki liści sałaty

sok z 1 cytryny

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej piekarnik od 230°. Natrzyj mięso miękkim masłem i umieść na blasze do pieczenia. Używając małego, ostrego noża z czubkiem, zrób na całym udźcu jagnięcym serię małych głębokich nacięć oddalonych o około 4 cm. Włóż paseczki czosnku i liście rozmarynu w każde nacięcie. Polej mięso łyżką oliwy z oliwek i piecz przez około 30 minut. W czasie, kiedy mięso się piecze, umieść ziemniaki i cebulę w misce, zamieszaj i dopraw. Po 30 minutach wyjmij mięso z piekarnika i z blachy do pieczenia. Włóż ziemniaki i cebulę w tłuszcz na blasze i polej rosołem. Włóż blachę do pieczenia na najniższą półkę i umieść jagnięcinę na kratce nad blachą, żeby soki z mięsa „łkały” na ziemniaki. Piecz przez mniej więcej godzinę, w zależności od tego, jakie lubisz mięso. Polej liście sałaty cytryną i resztką oliwy z oliwek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Potnij jagnięcinę na plastry i podaj z ziemniakami i sałatą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.