Donna Dooher

Lizaki


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Lizaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

36 patyczków

2 szklanki (500 ml) cukru

2/3 szklanki (150 ml) wody

¼ łyżeczki (1 ml) wodorowinianu potasowego (cream of tartar)

½ łyżeczki (2 ml) dowolnego ekstraktu zapachowego

 

 

Przygotowanie:


Ułożyć patyczki w foremkach do lizaków. Do rondla z grubym dnem wsypać cukier oraz wodorowinian potasowy i wlać wodę. Podgrzewać na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień i 10 minut gotować syrop bez mieszania, aż stanie się bursztynowy, a temperatura na termometrze do cukru osiągnie 150 – 155 stopni C. Zestawić z ognia, ostrożnie wymieszać z aromatem. Wlewać po 1 łyżeczce (5 ml) mieszanki do foremek. Jeśli mieszanka zacznie zbytnio gęstnieć – lekko ją podgrzać. Lizaki studzić przez co najmniej kwadrans, a następnie wyjąć z foremek i przechowywać w szczelnym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jabłka pieczone
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

#Ania26

25.03.2012 18:38


Chrzanów

CYTUJ

A ten wodorowinian potasowy gdzie go kupic?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.