Liście lipy i kwiaty dzikiego bzu smażone w głębokim tłuszczu

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Liście lipy i kwiaty dzikiego bzu smażone w głębokim tłuszczu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g mąki z ciecierzycy

100 ml mleka

rozmaryn

olej

liście lipy i kwiatostany dzikiego bzu

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj mąkę z mlekiem, tak aby powstało rzadkie ciasto. Dodaj trochę rozmarynu i odstaw na 10 minut. W głębokim garnku rozgrzej olej. Zanurz liście i kwiaty w cieście, a następnie wrzuć na gorący tłuszcz. Zostaw na kilka sekund. Gdy zrobią się złote - można je wyjmować. Odsącz je z nadmiaru oleju i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Crespelle
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Risotto z Zadymerem i Bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Puree pietruszkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Cukierki z tataraku
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Nachos z fasolą i guacamole
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Chutney z kolendry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.