Liście cytryny w cieście

Liście cytryny w cieście
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 1 litr oleju roślinnego
  • 4 rozgniecione łodygi trawy cytrynowej
  • 25 dużych liści cytryny
  • 400 ml tłustego mleka
  • 250 g mąki
  • szczypta suszonych drożdży
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka stołowa cukru palmowego
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • nieco likieru lemoncello
  • 20 ml maślanki
  • 3 żółtka
  • 3 białka ubite na sztywną pianę

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać olej do 100°C. Wrzucić łodygi trawy cytrynowej. Wyjąć po 5 minutach. Ubić sztywną pianę z białek. Pozostałe składniki (poza liśćmi cytryny) ubić razem, najpierw mieszając suche, a potem wlewając płynne. Do ciasta dodać ubite białka i ostrożnie wymieszać. Podgrzać olej do 175°C. Zanurzać liście cytryny w cieście i smażyć na oleju, aż będą złocistobrązowe. Odkładać na papierowe ręczniki kuchenne, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem zwykłym i palmowym oraz startą skórką cytrynową. Podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA