Liście betelu

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Liście betelu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

2 łyżeczki pasty z tamaryndowca

łyżka utartego cukru kokosowego

pół łyżki soku z limetki

łyżeczka sosu rybnego

łyżka tamari

łyżka suszonych krewetek

pokrojona papryczka chili

filiżanka startej marchewki

2 łyżki płatków kokosowych

2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych

posiekany liść limetki kaffir

8 oczyszczonych, ugotowanych małych krewetek

garść mięty i kolendry

8 liści betelu



Przygotowanie:

Pastę tamaryndową, cukier i suszone krewetki rozgnieść albo zmiksować. Dodać chili, marchewkę, płatki kokosowe, orzeszki, miętę i liść limetki. Dolać sok z limetki, sos rybny i tamari. Liście betelu rozłożyć na talerzu. Ułożyć na nich przygotowaną mieszankę i udekorować krewetkami.

powrót

Podobne przepisy

Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Krewetki z patelni w pikantnej marynacie
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.