Liście betelu

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Liście betelu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

2 łyżeczki pasty z tamaryndowca

łyżka utartego cukru kokosowego

pół łyżki soku z limetki

łyżeczka sosu rybnego

łyżka tamari

łyżka suszonych krewetek

pokrojona papryczka chili

filiżanka startej marchewki

2 łyżki płatków kokosowych

2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych

posiekany liść limetki kaffir

8 oczyszczonych, ugotowanych małych krewetek

garść mięty i kolendry

8 liści betelu



Przygotowanie:

Pastę tamaryndową, cukier i suszone krewetki rozgnieść albo zmiksować. Dodać chili, marchewkę, płatki kokosowe, orzeszki, miętę i liść limetki. Dolać sok z limetki, sos rybny i tamari. Liście betelu rozłożyć na talerzu. Ułożyć na nich przygotowaną mieszankę i udekorować krewetkami.

powrót

Podobne przepisy

Homary a la Nancy Lam
Przepis z programu Nancy Lam Ananasy i homary (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Krewetki w kokosie z domowym sosem chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.