Emeril Lagasse

Linguini z krewetkami, chili, czosnkiem, cytryną i dymką


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Linguini z krewetkami, chili, czosnkiem, cytryną i dymką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 g obranych krewetek (rozmiar 20-25)

2 łyżeczki mieszanki przypraw (przepis poniżej)

2 łyżeczki oliwy z oliwek

4 łyżki masła

1 łyżka posiekanego czosnku

½ szklanki białego wytrawnego wina

¼ szklanki soku z cytryny

1 łyżeczka skórki z cytryny

½ łyżeczki soli

1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

500 g ugotowanego makaronu typu linguini

1 łyżeczka płatków chili

¼ szklanki posiekanej dymki (tylko zielona część)

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


2 ½ łyżki papryki
2 łyżki soli
2 łyżki granulowanego czosnku
1 łyżka czarnego pieprzu
1 łyżka granulowanej cebuli
1 łyżka pieprzu kajeńskiego
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku

powrót

Podobne przepisy

Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Amatriciana
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki stir-fry ze smażonym jajkiem i octem smakowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
(odc.02) arroz a la marinera
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Łazanki z młodą kapustą i boczkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.