Linguine z wiosennymi warzywami

Przepis z programu Po prostu po włosku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Linguine z wiosennymi warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Makaron:

200 g mąki typu 00

2 duże jajka

szczypta soli

drobna kaszka kukurydziana lub manna

(zamiast świeżego makaronu można użyć 300 g suszonego, linguine lub tagliatelle)



Sos:

30 g masła

listki z jednej gałązki rozmarynu

8-10 szparagów

2 garści zielonego groszku

skórka i sok z jednej cytryny

oliwa extra vergine

świeżo traty parmezan, do posypania



Przygotowanie:

Zrobić makaron według podstawowego przepisu na makaron jajeczny (patrz: przepis na makaron jajeczny). Gotowe ciasto rozwałkować na kwadrat o grubości mniej więcej dwóch złożonych kart do gry. Oprószyć płat ciasta mąką z obu stron, złożyć na trzy, ostrym nożem kroić na paseczki o szerokości 3 mm i natychmiast rozkładać. Przy wykorzystaniu maszynki do makaronu należy płat ciasta przepuścić przez wycinarkę do tagliatelle lub linguine. Wycięty makaron rozłożyć na tacy posypanej kaszką kukurydzianą lub manną, albo rozwiesić do wyschnięcia na wieszaku do ubrań z poprzecznym drążkiem.

Przygotowanie sosu jest naprawdę szybkie, dlatego należy przygotować wszystkie składniki zawczasu. Odciąć i wyrzucić zdrewniałe końce szparagów, odciąć też główki i odłożyć na później. Łodyżki szparagów pokroić na cienkie paski, używając obieraczki do warzyw. Na średniej wielkości patelni stopić masło, a kiedy pojawią się w nim bąbelki, jak w szampanie, wrzucić listki rozmarynu i podsmażyć, by stały się chrupiące. Dodać paski z łodyżek i główki szparagów oraz groszek i otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron włożyć do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i ugotować al dente – przy świeżym makaronie wystarczą niecałe 2 minuty. Ugotowany makaron za pomocą szczypiec przełożyć na patelnię, wymieszać z warzywami. Podawać w miseczce, skropiony sokiem z cytryny i oliwą oraz posypany parmezanem.



Przydatne wskazówki:

Zamiast świeżego makaronu można użyć suchego – mniej więcej 300 g na 2-3 osoby. Najlepiej do tego nadaje się linguine – odpowiednio lekki makaron do tego delikatnego sosu. Można jednak użyć też spaghetti czy tagliatelle.

To letnie danie – szparagi czy groszek można zastąpić innymi warzywami, jak marchewka czy cukinia, pokrojona w cienkie płatki za pomocą obieraczki. Najważniejsze, by warzywa były naprawdę cienko pokrojone, tak, by niemal nie wymagały gotowania. Świetnym dodatkiem do tego dania będzie też tuńczyk z puszki.

Przyprawiając zawsze należy kosztować – przy dużej ilości parmezanu potrzeba będzie mniej soli.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem pomidorowym i krewetkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Filet rybny z pesto i pomidorami glazurowanymi w miodzie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Piersi z kurczaka podane na makaronie casarecce
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Spaghetti z czosnkiem, szpinakiem i chili
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.