Delia  Smith

Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto


Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Pesto

2 dag włoskich orzechów

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek do smażenia

3 dag pietruszki kędzierzawej

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek



Mule

1 kg oczyszczonych muli

parę szalotek

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia

sól i pieprz

180 ml białego, wytrawnego wina



Reszta

makaron linguini



Przygotowanie

Orzechy lekko podsmażamy na łyżce oliwy i wrzucamy do malaksera. Dodajemy pozostałe składniki pesto i miksujemy na pastę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekane szalotki oraz czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zwiększamy ogień, wrzucamy mule i wlewamy wino. Zmniejszamy ogień na średni, szczelnie przykrywamy i gotujemy 5 minut. Wybieramy mule na miskę i wyciągamy z nich mięso. Płyn przecedzamy przez gazę, a następnie odparowujemy do 1/3 początkowej objętości. Do zagęszczonych soków dodajemy pesto oraz mięso wyjęte z małż. Wszystko razem mieszamy i polewamy sosem ugotowany al dente makaron.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sztrukle z nadzieniem serowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.