Jamie  Oliver

Linguine z krabem


Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Linguine z krabem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

½ porcji luksusowego ciasta na makaron (patrz osobny przepis) lub 320 g gotowego makaronu linguine

300 g białego mięsa kraba

1 bulwa fenkułu

2 cytryny

1 mały pęczek naci pietruszki (30 g)

1–2 świeże, czerwone chilli

1 czubata łyżka ciemnego mięsa kraba

8 łyżek oliwy extra vergine



Przygotowanie:

Jeśli używasz ciasta na makaron, rozwałkuj je, pokrój na wstążki i rozłóż, by obeschły przez godzinę. Dzięki temu makaron będzie bardziej al dente.

Oderwij nać z fenkułu i odłóż na bok. Bulwę przekrój na pół, usuń głąb i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wsyp do miski żaroodpornej. Posiekaj nać fenkułu i dorzuć połowę do miski. Dodaj skórkę otartą z 1 cytryny i sok wyciśnięty z obu. Posiekaj i dodaj natkę, wlej oliwę. Z chilli usuń nasiona i drobno posiekaj, dorzuć do miski (ew. zachowaj trochę do posypania na koniec), wszystko razem dobrze wymieszaj.

Zagotuj duży garnek wody na makaron, osól, wrzuć makaron i zamieszaj. Przykryj garnek miską z fenkułem, by warzywa się podgrzały i nieco zmiękły. Gotuj ok. 10 minut, aż makaron będzie al dente. Świeży makaron gotuje się krócej, więc podgotuj fenkuł na parze odpowiednio wcześniej.

Gdy makaron jest już ugotowany, wrzuć do miski białe i ciemne mięso z kraba, zamieszaj i chwilę podgrzewaj. Zdejmij miskę z garnka i wrzuć osączony makaron. Wlej kilka łyżek wody z gotowania, wszystko razem dobrze wymieszaj, skrop oliwą extra vergine i sokiem z cytryny, dopraw do smaku, rozłóż na ogrzane talerze, posyp resztą naci fenkułu i ew. zachowanym chilli i podawaj.



© Jamie Oliver

powrót

Podobne przepisy

Farfalle z sosem sardelowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

serewajew

postów: 3

15.12.2015 11:43

CYTUJ

samo oglądanie dań jamiego jest bardzo przyjemne :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.