Curtis Stone

Linguine z barweną


Przepis z programu Surfing po menu 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Linguine z barweną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g makaronu linguini

8 małych (15 – 20 g) filetów z barweny

70 ml oliwy extra virgin

100 ml białego wytrawnego wina

1 pokrojony w cienkie plasterki ząbek czosnku

1 mała suszona papryczka chili

¼ szklanki soku z cytryny

otarta skórka z 1 cytryny

¼ szklanki drobno posiekanej pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Ugotować makaron. Podgrzać na teflonowej patelni 1 łyżkę oliwy i podsmażyć filety, ułożone skórą w dół, przez 30 sekund. Wlać wino, nakryć patelnię pokrywką i zestawić z ognia. Na innej patelni podgrzać na małym ogniu resztę oliwy, dorzucić czosnek oraz chili i podgrzewać przez około minutę, aby oliwa przeszła aromatem. Do oliwy zlać płyn powstały przy smażeniu ryby oraz wino i podgrzewać przez 1-2 minuty, do odparowania alkoholu. Zdjąć z ognia i dolać sok z cytryny. Wyjąć papryczkę i wyrzucić. Dodać do sosu odcedzony makaron, doprawić solą i pieprzem, dołożyć rybę, delikatnie dzieląc ją widelcem na kawałki. Wymieszać. Podawać posypane otartą skórką z cytryny i pietruszką.

powrót

Podobne przepisy

Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Orecchiette z mulami, ziemniakami i cukinią
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szprotki smażone podane z dressingiem z ajranem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.