Anna Olson

Limonkowy pot de creme


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.34)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Limonkowy pot de creme
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 i ¼ szklanki śmietany kremówki (36%)

3 żółtka

2 jajka

½ szklanki cukru

4 łyżki soku z limonki

1 i ½ łyżki skórki otartej z limonki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 160° C. Na małym ogniu doprowadzić śmietanę niemal do wrzenia. Wymieszać trzepaczką żółtka, jajka, sok i skórkę z limonki z cukrem. Stopniowo dodać śmietanę, cały czas mieszając trzepaczką. Wstawić 6 żaroodpornych foremek o pojemności 150 ml do głębokiej blachy. Wlać masę do foremek, ewentualnie zdjąć łyżką pianę z wierzchu. Postawić blachę na otwartych drzwiczkach piekarnika. Do blachy wlać tyle wrzątku, by sięgał do połowy wysokości foremek z deserem i ostrożnie wstawić całość do piekarnika. Piec 40-45 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć blachę z piekarnika, odczekać 10 minut, wyjąć foremki z blachy i odstawić do ostygnięcia. Wstawić foremki do lodówki i chłodzić minimum 2 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sezamki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pieczone jabłka
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.