Ligawa po boserońsku wg Anne-Marie

Ligawa po boserońsku wg Anne-Marie
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 54)
Rodzaj dania:
Dania z cielęciny, Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Weź garnek z grubym dnem. Roztop w nim smalec. Gdy będzie gorący, podsmaż na złoty kolor mięso, obracając je na wszystkie strony.
Zlej tłuszcz ze smażenia.
Obierz cebulę marchew; pokrój je na grube cząstki. Dodaj do garnka, obsmaż przez chwilę.
Skórę zanurz na 3 minuty we wrzącej wodzie.
Wsuń ją pod mięso; dodaj mąkę i zamieszaj. Dolej wino, włóż bouquet garni, posól, popieprz , zalej wodą do połowy wysokości (ok. 500 ml).
Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu co najmniej 2,5 godz. Godzinę przed końcem gotowania, dodaj ziemniaki - obrane i pokrojone na połówki, oraz posiekany czosnek.
Sprawdzaj mięso nakłuwając czubkiem noża. Po ugotowaniu musi być miękkie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA