Tomasz Jakubiak

Letnie kotlety z kabaczka, cielęciny, fety i lekkiego sosu pieczeniowego


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 10550

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kabaczek

500 g mielonej cielęciny

200 g twardej feta

ziarna kolendry

ziarna kopru włoskiego

sok z cytryny jednej

świeży estragon

Sos:

kilka kości cielęcych, małych

500 ml piwa jasnego nie pasteryzowanego

kawałek tłustego mięsa cielęcego na wywar

kawałek łopatki cielęcej

marchew, por, seler, pietruszka po 3 szt.

2 cebule

6 ząbków czosnku

liść laurowy

ziele angielskie

8 szt. suszonych prawdziwków

tymianek świeży

świeża natka pietruszki

kilka łyżek mąki

4 łyżki masła

Przygotowanie:

Kabaczka zetrzyj na tarce, dorzuć mięso, fetę, estragon, cytrynę i uprażone ziarna. Formuj kotlety, które smaż na rozgrzanym oleju. Na małej patelni rozpuść masło i dodaj mąkę, powinna powstać zasmażka. Dodaj do niej teraz sosu w takiej ilości żeby sos był nie zagęsty. Kotlety polewaj sosem. Przepis zacznij od sosu, tak zwanej bazy. Bazę tą możesz podzielić i pomrozić używając później jako przysłowiowej „kostki”. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej mięso i warzywa. Dodaj pozostałe składniki, zalej wodą i gotuj na małym ogniu nawet z 12godzin. Z gotowego bulionu wyjmij kości i mięso a resztę przetrzyj przez sito. Masz już bazę.

powrót

Podobne przepisy

Smażony kurczak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieprzowina babi tucheo z papryczkami chili
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.