Letnia wersja bożonarodzeniowego puddingu

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Letnia wersja bożonarodzeniowego puddingu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g truskawek albo czerwonej porzeczki (niekoniecznie)

225 g malin

225 g jagód

150 g miałkiego cukru

1 laska wanilii (tylko nasionka)

8 kromek białego pieczywa tostowego

 

 

Przygotowanie:


Usuń szypułki z owoców. Umyj pod zimną wodą, odrzuć uszkodzone owoce. Włóż do dużego garnka, dodaj cukier, nasionka wanilii i gotuj na średnim ogniu przez 3 do 4 minut, aż cukier się rozpuści i owoce puszczą sok. Zdejmij z ognia. Nie wolno rozgotować owoców. Wyłóż dużą miskę (lub kilka małych) folią spożywczą, tak, żeby pozostała do podwinięcia. Ułóż kromki chleba dookoła, żeby nieco na siebie zachodziły. Lekko przyciśnij chleb do ścianki miski. Na środek nałóż owoce razem z sokiem (zostaw około pół filiżanki na polanie wierzchu). Nakryj pokrywką wykrojoną z chleba. Podwiń folię, przykryj talerzem, który idealnie pasuje do średnicy miski i dociśnij ciężarem. Wstaw do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem wyłóż pudding na talerz, polej pozostałymi owocami z sokiem. Podawaj z cremé fraiche.

powrót

Podobne przepisy

Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Desery ze świeżych owoców
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus czekoladowy z figami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.