Rick Stein

Letnia sałatka z kałamarnic


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Letnia sałatka z kałamarnic
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kałamarnica

zielona fasolka

sól

oliwa

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczoną kałamarnicę pokroić w paski. Przez kilka minut blanszować zieloną fasolkę w posolonej wodzie. Podsmażyć kałamarnicę na oliwie posypując czarnym pieprzem. Zdjąć z ognia i nie pozwolić wystygnąć.
Sos: mieszamy łyżkę angielskiej musztardy, kilka łyżek octu winnego, dużo oliwy z oliwek, trochę oleju z orzechów laskowych i trochę soli.
Na liściach roszponki układamy kawałki kałamarnicy, na nich zielona fasolkę, dekorujemy gałązką trybuli i pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Polewamy sosem.

powrót

Podobne przepisy

Curry z homarów
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.2) Goa
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Ostrygi Ivana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paella z owocami morza
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kalmary grillowane podane z sałatką z mango
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.