Rick Stein

Letnia sałatka z kałamarnic


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Letnia sałatka z kałamarnic
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kałamarnica

zielona fasolka

sól

oliwa

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczoną kałamarnicę pokroić w paski. Przez kilka minut blanszować zieloną fasolkę w posolonej wodzie. Podsmażyć kałamarnicę na oliwie posypując czarnym pieprzem. Zdjąć z ognia i nie pozwolić wystygnąć.
Sos: mieszamy łyżkę angielskiej musztardy, kilka łyżek octu winnego, dużo oliwy z oliwek, trochę oleju z orzechów laskowych i trochę soli.
Na liściach roszponki układamy kawałki kałamarnicy, na nich zielona fasolkę, dekorujemy gałązką trybuli i pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Polewamy sosem.

powrót

Podobne przepisy

Nasi lemak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Cavatelli z małżami
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.