James  Martin

Letnia sałatka Roscoff


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Letnia sałatka Roscoff
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki szybkiego bulionu

200 ml białego wina

200 ml wody

2 łyżki stołowe octu z białego wina

1 bouquet garni (natka, liść laurowy, tymianek, kawałek pora)

1 łyżeczka soli



Składniki dresingu

4 łyżki stołowe majonezu

1 łyżka stołowa świeżej, posiekanej bazylii

2 dobrze roztarte sardele

2 łyżki stołowe bulionu, w którym gotował się łosoś

sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Składniki sałatki

450 g filetów łososia bez ości

120 g zielonej fasoli szparagowej pokrojonej na 2 cm kawałki

120 g mieszanki sałat

4 łyżki stołowe winegretu

½ ogórka obranego ze skóry, pokrojonego wzdłuż i posiekanego

250 g pomidorów sałatkowych pokrojonych w ósemki

4 ekologiczne jaja ugotowane na twardo, obrane i pokrojone na ćwiartki

12 czarnych oliwek bez pestek



Przygotowanie

Do rondla, w którym ciasno zmieszczą się kawałki ryby wlać wodę, wino i ocet. Dorzucić bouquet garni, posolić, doprowadzić do wrzenia. Włożyć porcje ryby, gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia, przykryć, pozostawić do ostygnięcia. Fasolę szparagową gotować przez 6 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Przepłukać zimną wodą i jeszcze raz odcedzić. Ostawić na bok.

Przygotować dressing. W miseczce rozetrzeć majonez, bazylię i sardele. Wlać bulion, cały czas ucierając. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać liście sałat z winegretem i wyłożyć na talerze. Wyjąć ugotowaną rybę z bulionu i podzielić na porcje. Rozłożyć na sałacie. Polać dressingiem z majonezu. Ułożyć kawałki ogórka, pomidory, jajka i oliwki. Podawać.



powrót

Podobne przepisy

Sałatka cesarska
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gallurese, ukryta zupa
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Zupy
Sałatka kuskus z pieczonymi warzywami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Sałatka różowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka ostro–słodka
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.