Letni pudding owocowy zapiekany z karmelem

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Letni pudding owocowy zapiekany z karmelem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilo miękkich owoców: truskawki

borówki amerykańskie

maliny i porzeczki

pół pomarańczy

pół cytryny

250 g jogurtu i świeżego serka

2 łyżki cukru trzcinowego

czubata łyżka cukru pudru

cynamon

 

 

Przygotowanie:


Owoce wrzucamy do miski. Dodajemy otartą skórkę i sok z połowy pomarańczy i połowy cytryny. Można dosłodzić w razie potrzeby. Wszystko razem lekko mieszamy. Krem robimy z jogurtu i świeżego serka. Można oba te produkty wymieszać lub stosować wymiennie. Masa powinna być gładka. Wykładamy ją na owoce, dokładnie je przykrywając, gdyż deser będzie zapiekany. Powierzchnię wyrównujemy, pilnując by krem przylegał do brzegów naczynia, a następnie posypujemy cukrem – najpierw trzcinowym, a następnie cukrem pudrem i szczyptą cynamonu. Posypany cukrem wierzch deseru skrapiamy zimną wodą. Można też użyć rozpylacza. Jeśli wstawimy pudding na godzinę do lodówki, a potem od razu do bardzo gorącego opiekacza – uzyskamy twardą, chrupiącą skorupkę.

powrót

Podobne przepisy

Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.