Delia  Smith

Lepkie ciastka imbirowe


Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Lepkie ciastka imbirowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

10 dag marynowanego w syropie imbiru

17 dag mąki samo-rosnącej (wymieszanej ze środkiem spulchniającym)

¾ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 czubata łyżeczka tartego

świeżego imbiru (lub pełna łyżeczka sproszkowanego)

¼ łyżeczki imbiru w proszku

1/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu

1/3 łyżeczki sproszkowanych goździków

1 łyżka stołowa melasy

8 dag miękkiego masła

2 duże jajka

11 dag ciemnego cukru trzcinowego z melasą

175 ml wody

17 dag jabłka

 

 

Przygotowanie:


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, proszek, przyprawy, melasę, masło, jajka oraz i wszystko razem miksujemy. Gdy składniki wstępnie się połączą, powoli dolewamy ciepłą wodę, cały czas mieszając. Dodajemy pokrojone w małą kostkę jabłko oraz posiekany w malakserze, marynowany imbir. Mieszamy i gotowym ciastem napełniamy do trzech czwartych wysokości posmarowane masłem metalowe foremki o pojemności 175 ml. Pieczemy 30-35 minut w środkowej części piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Sprawdzamy, czy gotowe, naciskając lekko palcem. Jeśli ciasto sprężynuje i powraca do poprzedniego kształtu – jest upieczone. Jeżeli pozostaje w nim wgłębienie – pieczemy jeszcze 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika – odstawiamy do przestygnięcia na 5 minut, a następnie wyjmujemy z foremek, polewamy sosem z wina imbirowego oraz brandy i wstawiamy pod maksymalnie rozgrzany grill.

powrót

Podobne przepisy

Tort Pischinger
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Babeczki z owocami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cantucci
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.