Marieta  Marecka

Leniwe


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 odc. 10
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

Leniwe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g twarogu

3 jaja

3 łyżki miękkiego masła

150 g mąki

sól

½ szklanki bułki tartej

2-3 łyżki cukru trzcinowego

ok. 100 g masła do zrumienienia bułki

 

Przygotowanie:

Masło ucieramy z żółtkami najlepiej mikserem, dodajemy sól. W wysokiej misce łączymy z twarogiem. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową, na koniec dodajemy mąkę i łączymy. Na podsypanej mąką stolnicy formujemy wałeczki i kroimy. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy bułkę tartą. Prażymy na złoty kolor. Polewamy gorącą bułeczką ugotowane kluski i posypujemy cukrem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.