Lekkie tiramisu gotowane na parze

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Lekkie tiramisu gotowane na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g mleka

20 g cukru

10 g mąki

szczypta soli

25 g żółtka

białko z jednego jajka

laska wanilii

80 g sera mascarpone

10 g esencji z kawy

20 g kropli czekolady

40 g biszkoptów pokrojonych w kostkę

 

 

Przygotowanie:


Zagotować mleko z wanilią. Osobno utrzeć żółtko z cukrem i solą, dodać mąkę i wymieszać. Usunąć wanilię i dodać masę z żółtek i gotować około 5 minut. Ostudzić krem w lodówce. Ubić białko z 25 g cukru. Do schłodzonego kremu dodać 80 g sera mascarpone i wymieszać. Dodać do kremu ubitą pianę z białek. W szklanej filiżance układać na przemian warstwę kremu, biszkopty, skropić kawą i kroplami czekolady. Umieścić w stalowym woku i gotować na parze około 4 minut. Podać deser posypany kakao.

powrót

Podobne przepisy

Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Omlet czekoladowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gratin z plantanów
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z sosem malinowym
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.