Lekkie, korzenne ciasto jabłkowe

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Lekkie, korzenne ciasto jabłkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dużych jabłek

cukier

przyprawy

10 dag mąki

3 jajka

375 ml chudego mleka

25 g cukru

esencja waniliowa

 

 

Przygotowanie:


Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i na niezbyt małe cząstki. Pokrojone jabłka układamy w naczyniu – najlepiej w równe, koncentryczne kręgi. Skrapiamy cytryną, by nie ściemniało. Jabłka powinny być kwaskowate i trzeba je trochę dosłodzić. Posypujemy jabłka cynamonem, ale równie dobrze można użyć goździków, gałki muszkatołowej czy imbiru. Mąkę dokładnie mieszamy z rozbełtanymi jajkami, cukrem i wanilią. Gdy masa będzie gładka – dodajemy mleko. Wlewamy je stopniowo, wciąż mieszając, aż powstanie ciasto o konsystencji naleśnikowego. Gdy masa jest już gładka – zalewamy nią jabłka. Pieczemy około pół godziny w 200 stopniach C.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Prosty placek czereśniowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.